Anatomia piratului online …

Posted: noiembrie 22, 2012 in din negura gandurilor

 

În această eră tehnologizată unde cu un singur click de mouse se pot face multe a apărut fără doar şi poate un nou tip de „borfaş”. El este piratul online, cel care pune mâna şi pune la dispoziţie celor ca el tot felul de bunătăţi digitale, filme, muzică, jocuri mai ceva ca Moş Crăciun. În periplul meu prin lumea digitală am descoperit mai multe tipuri de astfel de lipitori.

Primul tip, este NEVINOVATUL. El nu ştie că acel calculator inseamnă ceva mai mult decât fierul pe care îl cumpără cu credit cu buletinul. El crede ca dacă şi-a luat calculator poate să beneficieze cât se poate de legal de tot ce îi pune la dispoziţie nemărginitul internet. Din scaunul lui programatorii, actorii şi cântăreţii sunt doar nişte spiriduşi care nu fac altceva decât să mulţumească cugetul neprihănit al firavei sale fiinţe, ei nu mănâncă, nu se îmbracă nu plătesc datorii.

Al doilea tip este HACKERUL. Acesta ştie clar ce face. Ştie că pune mâna pe ce nu este al lui şi mai mult dă şi la altul tocmai de aceea se consideră un adevărat haiduc al erei informaţionale. Pentru el programatorii, actorii şi cântăreţii sunt nişte boieri cu burţile pline care se indestulează cu de toate şi ceilalţi „iobagi” stau să se uite la TV sau să joace un rahat de joc free.

Al treilea tip este VÂRCOLACUL. El strigă în gura mare că nu descarcă nimic, el cumpără tot şi are pe computer Ubuntu sau altă chestie opensource şi free dar când se lasă noaptea iese la iveala cealaltă latură a sa. După ce soarele apune şi obloanele sunt de mult trase la geamuri scoate de sub pat clientul de torent cu care ciuruie tot ce gaseşte.

Al patrulea tip este DOCTOR JEKYL ŞI DOMNUL HYDE. În acest personaj se duce o luptă continuă. Ştie că ce descarcă de pe share nu e tocmai corect obţinut şi sunt zile în care mai, mai că îi creşte o auroră deasupra capului. Are pe comp Ubuntu şi propovăduieşte pe cine ştie ce blog că se poate trăi şi cu gratuităţi asta doar ca mai apoi să se preschimbe în Hyde şi să scoată de la naftalină bunătăţile cu bani şi gata, urmeză câteva zile în care spune pe unde poate că ce e cu bani se cunoaşte şi opensource-ul e pentru fraieri.

Ultimul tip care imi vine in minte acum este „MAI CATOLIC DECAT PAPA”. El are un laptop sau un PC cu windows cumparat. Pe el ruleaza doar aplicatii cumparate sau gratuite. Nu pune in el decat muzica sau filme de pe discuri cumparate, are cont platit pe iTunes si pe site-ul ala al unei cunoscute televiziuni, ce sa mai, un adevarat sfant.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s